Aktualności
Inicjatywa Łącznik - poznaj, gotuj, smakuj - od 1 maja 2025 rozpoczynamy realizację nowego projektu Łącznika!
WięcejSpieszymy z informacją, że od 1 maja 2025 rozpoczynamy realizację projektu "Inicjatywa Łącznik - poznaj, gotuj, smakuj" dofinansowanego ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Co nas czeka? Zapraszamy do zapoznania się z naszymi planami na najbliższe miesiące. Szczegóły poniżej.
Zdrowie na talerzu
WięcejW dobie rosnącej świadomości wpływu naszych wyborów na planetę, coraz większą uwagę zwracamy na to, co jemy. Sięgając po produkty lokalne, sezonowe i ekologiczne, nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale również troszczymy się o środowisko naturalne.
Moda na (eko)sukces
WięcejLudzka psychika i proces podejmowania decyzji to skomplikowane kwestie. Czasami (wbrew zdrowemu rozsądkowi) wiedza, świadomość konsekwencji, dobra wola to wciąż za mało, żeby dokonać z różnych powodów niewygodnego dla nas wyboru. A często właśnie takim uciążliwym, wymagającym od nas pewnego wysiłku i przeprojektowania swoich zachowań wyborem jest dbanie o środowisko, przyjmowanie postaw proekologicznych. Bywa również, że nikt nas do tej pory nie edukował w temacie ekologii, a sami też nie szukaliśmy takiej wiedzy. Co w takim razie może nas wówczas skłonić do wyboru zachowania chroniącego przyrodę, planetę, nas samych?
Plastikowy detoks
WięcejKażdego roku w kwietniu miliony ludzi na całym świecie obchodzą Międzynarodowy Dzień Ziemi. To symboliczne święto mobilizuje nas do refleksji nad kondycją naszej planety. Organizowane w tym dniu w ciągu poprzednich lat wydarzenia odnosiły się do szeregu problemów środowiskowych; od zmian klimatycznych i czystej energii, po ochronę gatunków i korzyści z sadzenia drzew. Tym razem Dzień Ziemi odbywał się pod hasłem „Planeta kontra plastik”, a więc skupił się na konfrontacji z plagą jednorazowego plastiku.
Temat rzeka
WięcejTego, że bez wody nie ma życia, uczą nas już w szkole. Że trzeba ją oszczędzać, zakręcać kran w trakcie mycia zębów, korzystać ze zmywarki, brać prysznic zamiast kąpieli. Ale nikt nie uczy nas o tym, że wyprodukowanie paczki chipsów pochłania średnio 185 litrów wody, kilograma wołowiny 15 000 litrów, jednej bluzki 2700 litrów, dżinsów 8 000 litrów, samochodu 379 000 litrów. Przy czym przeciętny człowiek wypija średnio 52 416 litrów wody przez całe swoje życie. Robi wrażenie? Okazuje się, że więcej wody zjadamy i zużywamy pośrednio, kupując ubrania oraz inne przedmioty użytku codziennego, niż wypijamy.
Zaparkujmy przy temacie opon
WięcejKwiecień to czas porządków wiosennych, zbliża się Dzień Wiosny i wkrótce gromadnie wyruszymy sprzątać okolicę. Wśród wyrzucanych śmieci często znajdujemy porzucone opony i co wtedy?
Kółko czy linia?
WięcejNatura pokazuje nam idealne rozwiązania; nieprzerwany krąg życia, nieustanną cyrkulację, balans, ewolucję, koniec, który jest też początkiem. Jeden organizm umiera i staje się pożywieniem dla drugiego, odpad z jednego procesu biologicznego, staje się surowcem w kolejnym procesie. I tak bez końca; zamknięty krąg. Różne elementy krążą w nim zmieniając kształt i konfigurację, łącząc się i rozdzielając. W naturze nic się nie marnuje, nie znika bez echa, chyba że za sprawą człowieka.
Święta bez wyrzucania jedzenia? To możliwe!
WięcejŚwięta Bożego Narodzenia to magiczny czas pełen radości i obfitości. Niestety w cieniu tych wspaniałych chwil ukrywa się niepokojący problem – ogromne ilości jedzenia trafiają do kosza, pozostawiając nas z moralnym i ekologicznym dylematem. Statystyki są alarmujące – wg Federacji Banków Żywności w Polsce marnuje się około 4,8 miliona ton żywności rocznie, z czego 60 % w naszych domach. Wyrzuca już przeszło połowa z nas - 56% Polaków wprost przyznaje się do marnowania jedzenia. W koszach lądują najczęściej pieczywo, owoce, warzywa i wędliny. To zjawisko prowadzi nie tylko do strat ekonomicznych, ale także niesie ze sobą poważne konsekwencje dla środowiska i społeczeństwa.
Makowiec – świąteczne wspomnienie polskiej tradycji
WięcejMakowiec króluje wśród ciast na wigilijnym stole. Unoszący się w domu aromat pieczonego makowca wywołuje nostalgiczny, przyjemny nastrój. Przygotowanie makowca jest pracochłonne i wymaga dużo czasu, jednak może właśnie ten czas i wysiłek włożony w przygotowanie ciasta sprawiają, że w wielu polskich domach jest ono stałym elementem świąt Bożego Narodzenia. Przygotowanie masy makowej, lekkiego ciasta drożdżowego, specjalne zawijanie makowca jest prawdziwym świątecznym rytuałem.
Tajemnica zaklęta w białym pyłku
WięcejPodstawowy składnik wielu potraw, to niczym czarodziejski proszek, który potrafi zamienić się w niezliczone dania. Mowa o mące oczywiście. Polska słynie z pysznych wyrobów piekarniczych, a polski chleb i pierogi to produkt, za którym rodacy za granicą tęsknią najbardziej. Od chleba po ciasta, od pierogów po placki – mąka jest podstawą różnorodnych potraw na całym świecie, co sprawia, że staje się ona niezastąpiona w kuchni. Chleb pełen aromatu to dzieło mąki, proces wyrastania to taniec drożdży i kwasu – sama magia. Mąka ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Dzięki niej może powstać dowolne ciasto, pizza, makaron, naleśniki czy pieczywo. Najbardziej popularną mąką w Polsce jest mąka pszenna. Jednak niektórzy uważają, że powinno się unikać jej spożywania. Jaka jest prawda na ten temat?
Jak odżywiać dzieci? Zalecenia dawniej i dziś
WięcejŚwiat ciągle się zmienia, zachodzą procesy globalizacji, specjaliści co rusz zmieniają wytyczne i standardy prowadzące nas do zdrowia. Sama definicja zdrowia według Światowej Organizacji Zdrowia uległa zmianie. Według niej zdrowie to stan kompletnego, fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu, a nie tylko brak choroby lub dolegliwości. Pierwsze o co pytamy podczas witania to o zdrowie, życzymy sobie też przede wszystkim zdrowia. Tego pragniemy dla siebie na wzajem i w szczególności dla naszych dzieci. Często na pierwszym miejscu ku zdrowiu stawiamy dobrze zbilansowaną i odżywczą dietę. O tyle o ile my jako dorośli samodzielnie decydujemy o tym co jemy, o tyle za zdrową dietę dzieci są w głównej mierze odpowiedzialni dorośli. Na ratunek rodzicom przychodzą dietetycy i wystandardyzowane zasady zbilansowanej diety opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia jak Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży (4 – 18 lat).
„Kipi kasza, kipi groch. Lepsza kasza niż ten groch. Bo od grochu boli brzuch, a od kaszy człowiek zdrów” – ta dziecięca rymowanka kryje w sobie sporo prawdy
WięcejKasze są jednym z najstarszych pokarmów człowieka. Przez stulecia stanowiły podstawę codziennego jadłospisu Polaków. Nasi przodkowie przyrządzali z nich zupy, podawali jako dodatek do barszczu, spożywali na słodko z suszonymi owocami. Jako pierwsze na naszych stołach zagościły kasza jęczmienna i jaglana. Dopiero w okolicach XIII – XIV wieku do naszego kraju przywędrowała kasza gryczana, długo nazywana „tatarką” – przywieźli ją do nas Tatarzy najeżdżający nasz ziemie. Roślina ta nazywana była również grechką, ponieważ pochodziła właśnie z Grecji. Stosunkowo niedawno na naszym rynku pojawiły się kasze: kukurydziana, manna i kuskus.
Siej ferment – dla zdrowia i długowieczności
WięcejKażdy chyba słyszał, że zdrowie zaczyna się w jelitach. Ale nie każdy wie jak dużo prawdy jest w tym twierdzeniu ani jak sprawić, żeby jelito grube, tak ważne dla naszej odporności i funkcjonowania całego organizmu, miało się jak najlepiej. Kilka lat temu oglądałam bardzo ciekawy dokument o najdłużej i najzdrowiej żyjących społecznościach na świecie. Jedną z grup cieszących się zdrowiem i długowiecznością, okazali się kaukascy górale. Aż 42% mieszkańców kaukaskich wsi to najstarsi ludzie na świecie. Na ich zdrowie i długie życie składa się oczywiście kilka czynników, a jednym z nich jest dieta i tradycyjny kefir, a co za tym idzie – zdrowe jelita.
Naturalnie na zdrowie
WięcejZa oknem coraz zimniej, mazurski, jesienny wiatr szaleje, a pogoda w kratkę (raz mróz, raz kilka stopni na plusie) dodatkowo podkopuje naszą odporność. Sezon grypowy w pełni rozkwitu. Infekcje zbierają żniwo w pracy, szkołach, przedszkolach. To idealny moment żeby przypomnieć sobie o tradycyjnych przepisach na naturalne leki na przeziębienie; skutecznych i zdrowych.
Tajemnice mocy buraka
WięcejNie byłoby bez niego wielu polskich, tradycyjnych dań. Ani wigilijnego barszczu, ani wiosennej botwinki, ani zasmażanych buraczków do mielonego czy ćwikły z dodatkiem chrzanu do zimnych mięs i wędlin. Skąd pochodzi i co w sobie kryje to warzywo?
Tradycja w kuchni kół gospodyń wiejskich
WięcejKoła Gospodyń Wiejskich przeżywają w ostatnim czasie prawdziwy renesans, a warto wspomnieć, że mają już ponad 150-letnią tradycję! Kółka Rolnicze, których część stanowią koła gospodyń wiejskich, powstały z potrzeby samoobrony chłopstwa przed narodowym i ekonomicznym unicestwieniem w zaborach: pruskim, rosyjskim i austriackim. Pierwsze „Towarzystwo Gospodyń” założono w 1866 roku w Piasecznie koło Gniewa na Pomorzu. Natomiast nazwa „Koło Gospodyń Wiejskich” weszła do użycia w 1877 roku, kiedy Filipina Płaskowicka założyła pierwsze takie koło w Janisławicach (woj. łódzkie). Dziś na samej Warmii i Mazurach mamy zarejestrowanych ponad 600 kół.
Superfood, czy raczej figa z makiem z pasternakiem?
WięcejWarzywa korzeniowe to najbardziej wartościowe energetycznie rośliny, dlatego powinny być regularnie stosowane i spożywane. Do warzyw korzeniowych, które powinniśmy jeść codziennie, należą: pasternak, marchewka, pietruszka, seler, rzadziej jedzmy czarną rzepę, brukiew, rzodkiew daikon i burak ćwikłowy, także mniej znaną skorzonerę, salsefię i rapunkuł, najrzadziej jedzmy – ziemniaki. Najcenniejszym warzywem korzeniowym jest pasternak, odznacza się największą wartością odżywczą spośród warzyw korzeniowych.
Dobre produkty od dobrych ludzi
WięcejW naszej inicjatywie stawiamy na relacje, wzajemne zaufanie i długą współpracę. Jako współzałożycielce kooperatywy spożywczej zależało mi, by każdy każdego znał, by rolnicy i rolniczki spotykali się cyklicznie, rozmawiali o tym co i jak robią, tworzyli więzi. Dzięki temu stali się bardziej uważni, wzrosła jakość produktów i poczucie wspólnoty.
Żywność tradycyjna – z czym to się je?
WięcejSłyszeliście kiedyś pojęcie żywności tradycyjnej? Często, zwłaszcza w restauracjach, spotykamy się z tym określeniem. Tradycyjne pierogi, zupy, kotlety itp. Zdarza się, że jest to zabieg marketingowy, by przyciągnąć klientów chwytliwą nazwą sugerującą wyższą jakość i odwołanie się do pozytywnych skojarzeń, bo kto nie rozpływałby się na samą myśl o tradycyjnym barszczu babci? Użyte hasło sugeruje, że dana żywność została wyprodukowana w sposób odbiegający od metod przemysłowych, bez użycia substancji dodatkowych i dlatego jest w pewien sposób lepsza niż inne produkty dostępne na rynku. Nie zawsze jest to uczciwa praktyka ze strony przedsiębiorców, a na straży „tradycji” stoją przepisy prawa żywnościowego.
Rozpoczęliśmy realizację kolejnych działań edukacyjnych!
WięcejMamy ogromną przyjemność poinformować, że rozpoczęliśmy realizację kolejnych działań edukacyjnych wokół naszej Inicjatywy i bliskich nam wartości. Uzyskaliśmy dofinansowanie ze środków Narodowego Instytutu Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030 i właśnie rozpoczynamy zaplanowane działania! Szczegóły poniżej, zapraszamy!
Żywność tradycyjna, lokalna, regionalna? Zapraszamy do Inicjatywy Łącznik
WięcejPrzez tysiące lat człowiek całą żywność potrzebną mu do życia pozyskiwał z lokalnych upraw i hodowli. Cała nasza współczesna cywilizacja wyrosła i rozwinęła się dzięki porządkowi, który przez miliony lat tworzyła dla nas sama natura. Wraz ze wzrostem aglomeracji miejskich, zwiększeniem populacji ludzi oraz rozwojem technologii wkroczyliśmy w erę przemysłowej produkcji żywności.
Sezonowość w Łączniku
WięcejInicjatywa Łącznik to kooperatywa lokalnych producentów i odbiorców. To co w Łączniku decyduje o dostępności produktu, a tym samym zagoszczeniu na naszych stołach, to sezonowość. Nie jest to wymysł ani moda, lecz naturalne prawo. Jako część przyrody jesteśmy bowiem ściśle związani z cyklem jej przemian.
"Edukacja w Inicjatywie Łącznik" - rozpoczynamy realizację projektu!
WięcejInicjatywa Łącznik od początku swojego powstania miała dwa cele: po pierwsze – łączenie lokalnych rolników i producentów z odbiorcami (sprzedaż produktów), a po drugie – edukację na temat żywności, jej pochodzenia i produkcji w zgodnie z naturą, ekologii, zrównoważonego rozwoju itp. W Łączniku stawiamy na współpracę z rolnikami i producentami, których znamy i darzymy zaufaniem odnośnie tego, jak wytwarzają i przetwarzają żywność. Chcemy pogłębiać wiedzę mieszkańców na jej temat, pokazywać, że może być przygotowana w sposób naturalny, rzemieślniczy, tradycyjny i mieć wysoką jakość. W związku z tym, w najbliższych miesiącach, będziemy realizować projekt pn. „Edukacja w Inicjatywie Łącznik”, współfinansowany ze środków budżetu Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego, w którym zaprosimy mieszkańców subregionu ełckiego do wspólnych działań.