Inicjatywa Łącznik - poznaj, gotuj, smakuj - od 1 maja 2025 rozpoczynamy realizację nowego projektu Łącznika!
Spieszymy z informacją, że od 1 maja 2025 rozpoczynamy realizację projektu "Inicjatywa Łącznik - poznaj, gotuj, smakuj" dofinansowanego ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Co nas czeka? Zapraszamy do zapoznania się z naszymi planami na najbliższe miesiące. Szczegóły poniżej.
Projekt będzie realizowany w terminie 1.05.2025-31.10.2025. Zaplanowaliśmy realizację kilku działań:
-
- Pierwszym z nich będzie promocja lokalnych producentów żywności tradycyjnej, regionalnej, wysokiej jakości poprzez produkcję i dystrybucję serii krótkich filmów/rolek. Filmy te pozwolą konsumentom poznać osoby stojące za produktami dostępnymi w Inicjatywie Łącznik oraz zrozumieć, jak wygląda produkcja żywności metodami rzemieślniczymi i ekologicznymi. Filmy będą publikowane w mediach społecznościowych oraz na stronach internetowych, docierając do szerokiego grona odbiorców. Dodatkowo będą ukazywać się będą wpisy (wywiady, artykuły) nt. producentów w mediach społecznościowych oraz na stronach internetowych www.adelfi.pl i www.inicjatywalacznik.pl/blog. Będziemy pokazywać m.in. rolników zrzeszonych w Sieci
Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury, dzięki temu promowana będzie zarówno Sieć, jak i dołączenie do niej. - Drugim działaniem będą warsztaty kulinarne, podczas których uczestnicy nauczą się przygotowywać zdrowe posiłki z lokalnych, sezonowych składników. Praktyczna edukacja w formie warsztatów pozwoli mieszkańcom na zdobycie umiejętności gotowania z naturalnych, sezonowych produktów pochodzących od lokalnych rolników. Spotkania te mają na celu nie tylko rozwój umiejętności kulinarnych, ale także zwiększenie świadomości na temat różnorodności produktów dostępnych w regionie, ich zaletach, wartościach odżywczych i przewadze nad tymi produkowanymi na szeroką skalę.
- Trzecim działaniem będą spotkania z rolnikami, które odbędą się w siedzibie Łącznika i pozwolą uczestnikom na poznanie dostawców Inicjatywy, poznanie metod produkcji żywności oraz zdobycie wiedzy o znaczeniu rolnictwa ekologicznego i tradycyjnego. Będzie to też okazja do spróbowania produktów lokalnych wytwarzanych przez danego rolnika i udział w warsztatach.
- Czwartym, kluczowym elementem projektu będzie włączenie się w Targi EKOnomii Społecznej, które są okazją do bezpośredniego kontaktu mieszkańców z lokalnymi producentami. Podczas corocznych targów organizowanych przez Stowarzyszenie Adelfi i Inicjatywę Łącznik, oprócz możliwości poznania lokalnych dostawców tradycyjnej żywności, będzie możliwość obejrzenia i udziału w pokazie gotowania na żywo demonstrującym, jak można w prosty sposób wykorzystać tradycyjne, regionalne produkty i składniki w codziennej kuchni.
- Pierwszym z nich będzie promocja lokalnych producentów żywności tradycyjnej, regionalnej, wysokiej jakości poprzez produkcję i dystrybucję serii krótkich filmów/rolek. Filmy te pozwolą konsumentom poznać osoby stojące za produktami dostępnymi w Inicjatywie Łącznik oraz zrozumieć, jak wygląda produkcja żywności metodami rzemieślniczymi i ekologicznymi. Filmy będą publikowane w mediach społecznościowych oraz na stronach internetowych, docierając do szerokiego grona odbiorców. Dodatkowo będą ukazywać się będą wpisy (wywiady, artykuły) nt. producentów w mediach społecznościowych oraz na stronach internetowych www.adelfi.pl i www.inicjatywalacznik.pl/blog. Będziemy pokazywać m.in. rolników zrzeszonych w Sieci
Do ww. działań zapraszamy wszystkie osoby zamieszkujące subregion ełcki bez względu na wiek. Każdy znajdzie coś dla siebie! O poszczególnych wydarzeniach będziemy informować za pośrednictwem strony internetowej oraz naszych profili w mediach społecznościowych: https://www.facebook.com/stowarzyszenie.adelfi oraz https://www.facebook.com/inicjatywalacznik
Projekt "Inicjatywa Łącznik - poznaj, gotuj, smakuj" współfinansowany jest ze środków budżetu Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego.